torstai 11. marraskuuta 2010

Onko Facebookissa työminä vai omaminä?

Vileniuksen Vesa alusti tänään Verkottuen-webinaarissa Facebookin käyttöön. Puolessa tunnissa emme oikeastaan ehtineet kuin naamakirjan kynnykselle: pohdimme ankarasti oman minän valjastamista työnantajan käyttöön. Vesa kertoi toimivansa Facebookissa sekä yksityishenkilönä että hamkilaisena viestinnän suunnittelijana. Hän katsoi olevansa aina kokonaisuus, josta ei voi erottaa työn ja siviilin osuutta täysin omiksi profiileikseen. Vesa viittasi Tuija Aallon kuvaan 360 asteen verkkoidentiteetistä ja kertoi itse napsivansa näkymisensä sektoreittain.

Facebookiin päästyämme puhuimme sivujen ja ryhmien eroista.

HAMKilla on oma virallinen sivunsa, jolla on nimetty joukko ylläpitäjiä eli hamkilaisia Facebookin käyttäjiä. Kun käyttäjämme päivittää HAMKin Facebook-sivua, tiedon julkaisijaksi tulee HAMK, ei ihminen sen takana. (HAMKin Facebook-sivua voisikin verrata omaan verkkopalveluumme, jossa annamme organisaationa virallista ja taattua tietoa.) HAMKin Facebook-sivulleen tekemät postaukset nousevat automaattisesti myös www.hamk.fi-etusivulle.

HAMKin Facebook-sivulle voi myös kuka tahansa Facebook-käyttäjä tehdä postauksen omalla nimellään, ja kuka tahansa voi liittyä sivun keskusteluihin. Tämä juuri on sivun tarkoitus: muodostamme hamkilaista yhteisöä samalla kun vastaamme esim. hakijoiden kysymyksiin tai tiedotamme tapahtumistamme.

(Ryhmät ovat luonteeltaan vapaampia ja henkilökohtaisempia kuin sivut. Kuka tahansa voi perustaa ryhmän mistä tahansa aiheesta. Yksi hieno esimerkki tämän median houkuttelemisesta sosiaalisuuteen ja inhimillisyyteen on Ei menny niinku Strömsössä -ryhmä. Yksi ero ryhmällä ja sivulla on siinä, että ryhmään tehdyt postaukset tulevat käyttäjän nimiin; toinen siinä, että ryhmäläisille voi lähettää suoraan postia heidän FB-laatikkoonsa.)

Webinaarin aikana päätimme, että Facebook-aiheesta jatketaan vielä ainakin yhden session verran. Mistä haluaisit lisää tietoa:
  • FB-asetuksista (mm. yksityisyys-)
  • ryhmien perustamisesta ja niiden käytöstä opetuksessa
  • HAMKin sivun päivittämisen pelisäännöistä
  • jostain muusta?
Kommentoi tähän blogiin, niin räätälöidään uusi istunto.

Linkit:
Webinaarin tallenne
HAMKin Facebook-sivu



5 kommenttia:

  1. Olisi hyvä saada selkeä käytännön ohje miten Facebookiin voi osallistua hamkilaisena tai yksityisenä henkilönä, sekä miten siitä pääsee pois. En ole liittynyt, sillä en halua tietojeni menevän ympäri maailmaa. Haluaisin kuitenkin päästä katsomaan muiden juttuja ryhmään liittymättä tms.

    VastaaPoista
  2. Ryhmien käytöstä opetuksessa olisi mukava saada lisätietoa ja kuulla kokemuksia.
    t. Esa I.

    VastaaPoista
  3. Kiitos Lotalle hyvästä tiivistelmästä Vesan hyvästä esityksestä, jossa aika loppui kesken. Facebook saattaa olla iso asia, ja sen piirteiden tutkiskeluun kannattaa käyttää ainakin yksi lisäistunto. Facebookia kolme viikkoa harjoitelleena olen edelleen ymmällä, mikä on Facebookin perimmäinen juoni. Jos Facebook jää henkiin, niin hyöty on jotain muuta kuin brändäminen. Jotain tällaista kaipaisin lisää:
    * FB-roolitus (julkisuusasetukset, perhetietojen paljastukset, kirjoitustyyli, yksi vai kaksi persoonaa,jakeluryhmien käyttö)
    * Työ- ja ammattikäyttö (HAMKin, hankkeen ja opetuksen sivut)(Muiden ammattisivujen tai ryhmien kommentoiminen ja keskustelu)(uutisten seuraaminen "tykkäämällä" - esin 15/30Recearch)
    * FB:n ja sähköpostin suhde ja työnjako
    * Teknisiä vinkkejä aineiston liittämisestä
    * Hupikäyttö ja sen vaarat (+ poliittinen)

    VastaaPoista
  4. Varmaan voitais tehdä joku yhteinen kokeilu Facebookiin? Se voisi olla vaikka joku minikurssi, jonka kautta saataisiin vastauksia yllä oleviin pohdintoihin? Mikä aihe otetaan? Se voisi olla joku tosi yleinen? Sitten sitä voisi käyttää hyödyksi laajemminkin?

    VastaaPoista
  5. Facebookin käyttösäännöt kieltävät kahden rinnakkaisen profiilin perustamisen. Ei siis ole suositeltavaa perustaa "työprofiilia" ja "omaa profiilia" vaan Facebookissa pitää miettiä osallistumisen tavat ja jaettavat sisällöt yhdestä profiilista käsin.

    VastaaPoista