tiistai 21. syyskuuta 2010

Pakin peruspalikat

Jatkan eilistä ajatustani Verkottuen-tiimin työkaluista. Edellisessä kirjoituksessa kerroin, minne kaikkialle yhdestä kokouksesta jäi jälki; nyt puran ajatusta työkaluista päin.

Verkottuen-tiimiin on kutsuttu eri alan asiantuntijoita, joita yhdistää kiinnostus verkottamiseen ja verkottumiseen, siis ihmisten yhdistämiseen ja tietotekniikan hyödyntämiseen. Jokainen tiimiläinen tekee omaa työtään omalla alallaan, omassa yksikössään ja omassa verkostossaan. Omissa piireissämme käytännön työtavat ja tarvittavat sovellukset ovat erilaisia, koska tekemämme työkin on erilaista. Meillä on silti yhteisiä alustoja ja palveluja, joissa kokoonnumme ja joihin jätämme jäljen työstämme.

Kaikki kokouksemme järjestetään oletusarvoisesti verkossa etäkokousjärjestelmän avulla. Silloin tällöin näemme myös nokikkain, mutta jokaiseen fyysiseen kokoukseen on mahdollista liittyä selaimella. Tämä tarkoittaa sitä, että yksi toimii aina puheenjohtajana ja yksi tarkkailee virtuaalisen kokoushuoneen toimivuutta ja osallistujien toimintaa. Kolmannelle osallistujalle jäävät siis usein sihteerin tehtävät!

Wiki on paikka, jossa voimme suunnitella, työstää ja keskustella keskeneräisistä asioista. Wikissä voimme tuottaa tai muokata tekstejä tai kirjata kommenttejamme ajasta ja paikasta riippumatta. Wiki ei varsinaisesti ole keskustelualusta, mutta kommentit kirvoittavat usein uusia, ja ketjuista voi tulla pitkiäkin.

Jos wiki on keskeneräisen ajatuksen kenttä, niin lopulliset tuotokset julkaistaan intrassa. Kun pääsemme tiettyyn vaiheeseen työssämme, voimme tehdä väliraportin tai tiedotteen tai katsauksen koko henkilöstölle tiedoksi henkilöstöportaalissa. Henkilöstöportaalimme on yksisuuntainen julkaisujärjestelmä, joka kokoaa, nostaa, linkittää ja tiedottaa - tarjoaa polut lisätiedon lähteille.

Keskustelu on mahdollista blogissa. Blogit eivät ole kovin laajassa käytössä meidän organisaatiossamme, mutta nimenomaan Verkottuen-toimintaan tämä työtapa sopii kuin nyrkki silmään. Blogi tarjoaa henkilökohtaisia näkökulmia ja antaa mahdollisuuden keskusteluun ja asioiden jakamiseen.

Tietysti meillä on käytössämme myös sähköpostit, tekstiviestit ja puhelimet - ja tapaammehan me myös kasvokkain. Työkalupakkia arvioidaan jatkuvasti: joskus kulunut kalu korvataan uudella ja paremmalla, mutta vain sen vuoksi, että työ sujuisi paremmin. Väline ei ole itseisarvo, vaan sen avulla saadaan aikaiseksi sitä, mitä varten yhdessä töitä tehdään!

1 kommentti:

  1. Jos halutaan tehdä työtä läpinäkyvästi, avoimesti ja yhdessä, pitää myös työkalujen olla sellaisia, jotaka mahdollistavat tämän. Jos haluamme, että työmme näkyy tai sitä pääsee kommentoimaan myös oman organisaatiomme ulkopuolella, niin työkalujen pitää olla avoimia. Sellaisia,joihin pääsee käsiksi ilman, että on käytössä oman organisaatiomme käyttäjätunnuksia yms. Vähimmäisvaatimus on, että ulkopuolisille voidaan antaa HELPOSTI oikudet päästä näkemään, mitä me täällä teemme. Ja tämä tosiaankin ja tietenkin vain silloin, kun ja jos haluamme tehdä työtämme avoimesti ja yhdessä muiden kanssa.
    Oma kokemukseni on, että työ on paljon helpompaa ja mukavampaa, kun sitä voi tehdä yhdessä ja avoimesti. Jos jaettu ilo on kaksinkertainen ilo, niin onko jaettu työ vain puolet työstä ;)

    VastaaPoista