perjantai 22. lokakuuta 2010

Mylly pyörii oppimateriaalituotannossa

LeMill, Learning Mill, on verkkoyhteisö oppimateriaalien ja -menetelmien löytämiseen, tuottamiseen ja jakamiseen. LeMillissä on uudelleenkäytettäviä oppimisaihioita, opetus- ja oppimismenetelmien kuvauksia sekä opetus- ja oppimistyökalujen kuvauksia. LeMillin idea on yhteinen tuottaminen, kehittäminen, jakaminen ja hyödyntäminen.

- LeMill tarjoaa opettajille ilmaista resurssia oman työn avuksi, toteaa hankkeen vetäjä, Aalto-yliopiston Tarmo Toikkanen. - Jokainen voi itse vaikuttaa siihen, ovatko materiaalit tai menetelmät oikeanlaisia!

Kansainvälisen LeMillin kantavana ideana on yhdessä tekeminen ja avoin jakaminen. - Kaikkeen sisältöön käytetään Creative Commons / Share Alike -lisenssiä: materiaalia saa käyttää, muokata ja parantaa vapaasti, mutta alkuperäisen tekijän nimi säilyy materiaalin mukana. Jatkotuotoksissa käytetään samaa lisenssiä, joten jokainen 'alkuperäinen' tekijä hyötyy muiden panoksesta. Uskomme, että monen ihmisen viisaudella saadaan aikaan parempaa jälkeä kuin yksittäisen tekijän panoksella, Toikkanen kertoo.

LeMillin teknisestä kehityksestä vastaa Aalto-yliopiston Jukka Purma. - Järjestelmässä on neljä pääkategoriaa: sisällöt, menetelmät, työkalut ja yhteisö. Sisältöjä ovat toistaiseksi tuottaneet georgialaiset ja virolaiset, kun taas suomalaiset opettajat ovat eniten kiinnostuneita uusista menetelmistä. Työkalut-osuus on web 2.0 -vempainten vinkkipankki. Yhteisö on jäänyt muiden sosiaalisen median palveluiden varjoon: keskustelut kannattaa suoraan sanoen käydä esim. Ningin Sometu-verkostossa.

Verkko-opetuksen asiantuntija Jaana Kullaslahti kertoo: - Meillähän on yhteiset materiaalit yhteisiin opintoihin, mutta jakamiseen ei ole yhtenäisiä käytäntöjä. Yhteisten materiaalien lisäksi on valtavasti opettajien omaa sisältöä, ja lisäksi meillä on erilaisia käytäntöjä tekijänoikeuksien, käyttöoikeuksien ja muokkausoikeuksien suhteen.

- HAMKissa on puhuttu oppimateriaalipankista jo kymmenen vuotta, sanoo tietojenkäsittelyn yliopettaja Lasse Seppänen. - Olemme viime kesänä tutkineet LeMillin kustomointia juuri meidän tarpeisiimme ja tapoihimme.

Työ jatkuu.

2 kommenttia:

  1. Kiva lukea täältä kuulumisia kun en päässyt tänään paikalle. Innostuitteko?

    VastaaPoista
  2. Ihan puhtaana mielestäni LeMill ei ole kelvollinen, sillä sinne ei saa kaikkia tiedostomuotoja. Mutta tähän on olemassa kyllä ratkaisuja, joista pitää keskustella. Niiden kanssa alan vähitellen lämmetä LeMillille, mutta ihan 100% varma vielä en ole.

    Paljon on keskusteltavaa ylläpidosta ja muista vastuista, käyttöohjeistuksesta ja käyttötavoista jne. Mielestäni pitää kokeilla ja tutkia lisää. Katsotaan mitä opinnäytetyötekijät 2 kpl saavat aikaisiksi.

    Lasse

    VastaaPoista